Hajformázási kisokos

  • 2021. május 26.

A hajformázás manapság számtalan lehetőséget nyújt ahhoz, hogy hajkoronánkat a kívánt formára változtassuk. A hajformázás tekintetében általában két klasszikus hajforma kialakítása szokott a cél lenni: a hajegyenesítés vagy simítás, vagy ellenkezőleg, a hajgöndörítés.

Hajformázási kisokos

AC motor

A hajformázó eszközökben alkalmazott AC váltakozó feszültségű motorok nagyobb teljesítmény leadására képesek, felépítésük masszív és ellenállóbb. Használat közben forgási sebességük is magasabb így pl. hajszárítóknál nagyobb légfúvási képességgel rendelkeznek. Hátrányuk a nehéz súly, valamint a drágább előállítási költség. Az AC motorral szerelt hajszárítók akár 25%-al is lerövidíthetik a szárítás időtartamát.

Akkumlátoros hajnyíró

A legmodernebb hajnyírók lehetőséget biztosítanak a vezeték, azaz hálózati kábel nélküli használatra is. A korábbi eszközök normál NiMeHi akkumlátorai mellett a legújabb típusok már nagy teljesítményű Lithium Polimer akkumlátorokkal rendelkeznek. Feltöltési idejük 30-90 perc között változik mellyel a 10 perces használattól egészen 40 percig terjedő folyamatos használatot garantálnak.

Csillogó haj

Az egészséges haj zárt kutikulával, azaz zár pikkelyes külső réteggel rendelkezik, mely védi középső kortex „magot” a vízvesztéstől. A különféle szárító hatású samponok, kémiai reakciót okozó festékek a kutikula sérülését, ezáltal a haj roncsolását okozhatják. Az egészséges haj titka a teljesen zárt és megfelelően ápolt kutikula, melyhez olyan hajápolók ideálisak, mint pl. az argán olaj.

Diamond Ceramic

A különleges gyémánttal átszőtt bevonat még ellenállóbbá teszi a simítófelületet a fizikai behatásokkal és a magas hőmérséklettel szemben. Ennek köszönhetően a BaByliss hajsimítói 235°C maximális hőmérséklettel rendelkeznek. A magas hőmérsékletnek köszönhetően a formázás hatékonyabb, ezáltal nem szükséges többször visszatérni egy-egy tincsre.

Diffúzor

A hajszárítók elülső részére illeszthető kisebb bemeneti és nagyobb kimeneti nyílással rendelkező illeszték, mely a kiáramló levegőt nagyobb területen oszlatja szét megemelve a hajtöveket és gyorsítva a szárítást.

DC motor

A hajfomázó eszközökben alkalmazott (hajszárítók, hajnyírók, meleglevegős hajformázók) DC egyenáramú motorok kis feszültségen is hatékonyan működnek, így ideálisak nem csak a vezetékes, de az akkumlátoros eszközökhöz is. Közvetlen vezérlésüknek köszönhetően pontos fordulatszám leadásra képesek, azonban forgási sebességük általában alacsonyabb az AC motorokénál. Precíz mozgásokhoz ideálisak, azonban élettartamuk rövidebb AC kivitelű társaiknál.

Digitális hajsütővas

A digitális technológia és vezérlés a felhasználók, valamint a haj védelmét hívatott szolgálni. A mikroprocesszor által a hajsütővasaknál kontrollált kezelési hőmérsékletet az eszköz +-0,1°C pontossággal garantálja, így biztosak lehetünk abban, hogy a beállított hőfokkal dolgozunk. A digitális vezérélés ugyanakkor óvja a göndörítő felület felfűtésre szolgáló fűtőszálakat is, ugyanis a lehetséges túlmelegítést gátolja így biztosítva hosszabb élettartamot.

Hajsimító/egyenesítő

A göndör haj kiegyenesítésére szolgáló általában kerámia, turmalin, vagy titánium simítólapokkal rendelkező eszközök. A megfelelő hőmérséklet kiválasztása után száraz, vagy törölköző száraz hajakon alkalmazhatóak. Használatukhoz, vagy használatuk után minden esetben hajápoló (finish) termékek alkalmazása szükséges az intenzív szárító hatásuk miatt.

Hajszárító

A törölköző nedves haj szárítására alkalmas általában 1200-2200W teljesítménnyel rendelkező eszköz, mely meleg és hideg levegő kifújására is alkalmas. A hajszárítók szárítási képességét a teljesítmény mellett a diffúzorok és a szűkítők használata is javítja. A haj szerkezetének megóvása, valamint az ápoláshoz alkalmazott hajkozmetikumok (finish termékek) felszívódását az eszközök ion funkciója segíti.

Egyenesítő hajhab

A göndör haj simítását elősegítő finish termék, mely összetevői révén gátolja a haj kiszáradását, ugyanakkor tartóssá teszi az elért eredményt.

Egyenesítő hajszárító

Speciális orrkiképzéssel rendelkező hajszárító, melybe a hajat befogva a szárítás közben végezhetjük el a haj kiegyenesítését.

Egyenesítő krém

A göndör haj simítását elősegítő finish termék, mely összetevői révén gátolja a haj kiszáradását, ugyanakkor tartóssá teszi az elért eredményt.

Egyenesítő sampon

A göndör haj simítását előkészítő sampon, mely aktív összetevői révén táplálja a hajat, hogy a szárító simítás során a legkevesebb vizet veszítse el.

Fésű

A hajban kialakuló „csomók” kibontására, valamint a frizura végleges formázásához alkalmazott eszköz. Méretétől és fogainak hosszúságától függően rövid, illetve hosszú hajakra használható.

Finish Termékek

Befejező lépésként a haj ápolására, a frizura beállítására, vagy fixálására alkalmas hajkozmetikumok. Használatukkal nem csak megfelelő hajformát tudunk elérni, hanem a különféle típusokkal ápolni is tudjuk azt.

Forgókefés hajformázó

Speciális 2 in 1 hajformázó, mely a haj volumen növelésére és formázására szolgál. Használat közben meleg levegőt bocsájtanak ki, míg a változtatható forgási irányú keféje segíti a formázást a haj dúsítását és volumennövelést, de akár a szárításhoz, vagy simításhoz is használható.

Göndörítő

Más néven hajsütővas, mely az egyenes haj göndörítésére, hullámosítására szolgál. Göndörítő felülete általában kerámia, turmalin, vagy titán bevonattal van ellátva a haj megóvása, valamint a felületek tartósságának érdekében. Digitális vezérlésével +-1°C hőstabilitással dolgozhatunk, így óvva hajunkat. Az eltérő típusokkal (kúpvas, triplavas) különféle hullámokat varázsolhatunk hajunkba a laza tincsektől a komoly loknikig.

Gőzölős simító

Ezt a típusú készüléket azoknak ajánljuk, akik nem tudnak a hajsimítás során a rakoncátlan göndör fürtjeikkel megbirkózni. A gőz ereje elősegíti a simítás hatékonyságát, használatával a haj rugalmas és hidratált lesz.

Hajápolás

A haj egészséges szerkezetének fenntartására, vagy a sérült kutikula helyreállítására irányuló tevékenység, melyet speciális hajápoló kozmetikumokkal végzünk. A hajápolók a bőrápoló krémekhez hasonlóan tápláló, aktiváló, hidratáló összetevőket tartalmaznak, melyekkel hosszabb élettartamot biztosíthatunk a hajszálaknak és fokozhatjuk azok pigment megtartó képességét.

Hajápoló

A haj egészséges szerkezetének fenntartására, vagy a sérült kutikula helyreállítására használt hajkozmetikum. Lehet krém, pakolás, olaj mely a bőrápoló krémekhez hasonlóan tápláló, aktiváló, hidratáló összetevőket tartalmaz. Alkalmazásukkal hosszabb élettartamot biztosíthatunk a hajszálaknak és fokozhatjuk azok pigment megtartó képességét.

Hajcsavaró

A hajgöndörítés klasszikus eszköze. Típusaik két nagy részre a hideg és meleg hajcsavarókra osztjuk. Előbbiek használatánál a törölköző száraz hajat a hajcsavaróra rögzítés után hajszárítóval, vagy burával szárítjuk. Utóbbiaknál a már előmelegített hajcsavaróra rögzítjük a törölköző száraz hajat és úgy szárítjuk, vagy várjuk meg száradását.

Hajformázó

A haj vágását, szárítását, simítását, göndörítését, kreppelését stb. szolgáló eszközök gyűjtő neve.

Hajgöndörítő

Más néven hajsütővas, mely az egyenes haj göndörítésére, hullámosítására szolgál. Göndörítő felülete általában kerámia, turmalin, vagy titán bevonattal van ellátva a haj megóvása, valamint a felületek tartósságának érdekében. Digitális vezérlésével +-1°C hőstabilitással dolgozhatunk, így óvva hajunkat. Az eltérő típusokkal (kúpvas, triplavas) különféle hullámokat varázsolhatunk hajunkba a laza tincsektől a komoly loknikig.

Hajegyenesítő

A göndör haj kiegyenesítésére szolgáló hajsimító, vagy hajvasaló. Ide soroljuk azokat a hajkozmetikumokat is, melyekkel előkészítjük, vagy tartósabbá tesszük a simítást.

Hajhullámosítás

Az egyenes haj göndörítése, hullámosítása, melyet hajcsavaróval, hajsütővassal, kúpvassal, triplavassal végezhetünk el. A hullámosításhoz használhatunk speciális erre a célra szolgáló hajkozmetikumokat is, melyekkel nem csak előkészíthetjük a hajat, hanem tartóssá is tehetjük a végeredményt.

Hajkefe

A hajban kialakuló „csomók” kibontására, valamint a frizura végleges formázásához alkalmazott általában henger alakú eszköz. Átmérőjétől és sörtéinek hosszúságától rövid, illetve hosszú hajakra használható.

Hajkreppelő

Egyenes és göndör hajakra alkalmazott a hajsimítókhoz hasonló azonban nem sima, hanem cikk cakk felületű hajformázó eszköz. Kreppelő felülete kerámia, turmalin, vagy titán bevonattal van ellátva a haj megóvása, valamint a felületek tartósságának érdekében.

Hajnyíró

A haj vágására, rövidítésére, vagy a kontúrok beállítására szolgáló vezetékes, vagy akkumlátorral ellátott elektromos eszköz. Vágófejei titánból, kerámiából, vagy acélból készülnek a magasabb vágásteljesítmény és tartósság érdekében. Vágási hossza elektromosan, vagy vágásirányítókkal állítható be.

Hajsimító

Vagy hajvasaló. A göndör haj kisimítására, egyenesítésére szolgáló simító lapokkal ellátott hajformázó eszköz. A simító lapok méretétől függően rövidebb, vagy hosszabb hajak egyenesítésére szolgál. Felülete kerámia, turmalin, vagy titán bevonattal rendelkezhet, mely a hajszerkezet védelmét, egyenletesebb hőstabilitást, valamint tartósságot eredményez. Digitális vezérlésükkel +-1°C hőstabilitással dolgozhatunk, így óvva hajunkat.

Hajvasaló

Vagy hajsimító. A göndör haj kisimítására, egyenesítésére szolgáló simító lapokkal ellátott hajformázó eszköz. A simító lapok méretétől függően rövidebb, vagy hosszabb hajak egyenesítésére szolgál. Felülete kerámia, turmalin, vagy titán bevonattal rendelkezhet, mely a hajszerkezet védelmét, egyenletesebb hőstabilitást, valamint tartósságot eredményez. Digitális vezérlésükkel +-1°C hőstabilitással dolgozhatunk, így óvva hajunkat.

Hajsütővas

Vagy göndörítő, mely az egyenes haj hullámosítására szolgál. Göndörítő felületük általában kerámia, turmalin, vagy titán bevonattal van ellátva a haj megóvása, valamint a felületek tartósságának érdekében. Digitális vezérlésükkel +-1°C hőstabilitással dolgozhatunk, így óvva hajunkat. Az eltérő típusokkal (kúpvas, triplavas) különféle hullámokat varázsolhatunk hajunkba a laza tincsektől a komoly loknikig.

Hideglevegő funkció

Alkalmazásával a frizura fixálásához szükséges időt akár a felére is csökkenthetjük.

Ionizáló hajszárító

Egy, vagy több ion generátorral ellátott hajszárító, amelyek a haj szerkezetének helyreállítását és annak eredeti töltésének visszaállítását szolgálják. Az ionos hajszárítókkal csökken a haj statikus elektromossága a kezeléshez alkalmazott hajápolók gyorsabban szívódnak fel.

I pro 230 technológia

A legmodernebb hőfokszabályzó technológiai, mely azonnali hőfok emelkedést (100°C 15 másodperc, 200°C 40 másodperc, 230°C 90 másodperc) és szinten tartást garantál. +-1°C pontossággal stabilizálja a hőmérsékletet a beállított értéken egyenletes hőleadást biztosítva hajformázás közben. Hőfokváltásnál egyedülálló reakcióidővel rendelkezik.

IPL

Intense Pulsed Light – Tartós villanófényes szőrtelenítés. A kibocsátott fényenergiát a szőrszál sötét pigmentjei elnyelik, majd hőenergiává alakítják, így gyakorlatilag kiégeti a szőrhagymákat. Ez a folyamat meggátolja a szőrnövekedést, és hosszútávon lelassítja annak újranövekedését.

IoniCeramic technológia

A hajszárítók elülső rácsának kerámia bevonata szinergikusan erősíti az ion generátorok negatív ion kibocsájtó hatását, mellyel segít visszaállítani a haj természetes negatív töltését ezáltal biztosítva a hajápolók felszívódását.

Ionic Pulse

A statikus elektromosság állandó velejárója a fodrászati kezeléseknek. Szárításnál, fésülésnél a hajból pozitív ionok szabadulnak fel. Ezen ionok kialakulását tovább segítik a levegőben található különböző szennyeződések, mint a füst és a por. A pozitív ionok képződését a hajszárazság tovább fokozza. További problémát jelent, hogy a különböző hajápoló termékek csak a haj negatív töltése esetén tudnak maradéktalanul felszívódni.

Az Ionic Pulse technológiája hajszárítás közben negatív ionok millióival bombázza a hajat katalizátorként hatva az alkalmazott hatóanyagokra. A negatív ionok segítik a haj természetes töltését helyreállítani, javítva annak ellenálló képességét a külső behatásokkal szemben.

Kontúrnyíró

A rövid haj mintákkal történő formázásához, illetve a finomabb részek kiigazításához használt eszköz. Ideális a pajesz, a szemöldök formázásához, vagy a szemöldökök közötti szőrzet precíz eltávolításához.

Kúp hajsütővas/ kúp vas

Speciális kúp kiképzésű hajsütővas, mely a haj hullámosítására szolgál. Átmérője a fogórésztől a végéig vékonyodik (25mm-től 13mm-ig), így használatával különleges loknikat varázsolhatunk a hajba. Göndörítő felülete általában kerámia, turmalin, vagy titán bevonattal van ellátva a haj megóvása, valamint a felületek tartósságának érdekében. Digitális vezérlésükkel +-1°C hőstabilitással dolgozhatunk, így óvva hajunkat.

Légsebesség

A hajszárító levegő fújási sebességének a mérésére szolgál. Általában km/h a mértékegysége, de gyakran használják a m3/h mértékegységet is. A hajszárítók légsebessége szoros kapcsolatban áll azok motorikus felépítésével. Az AC motoros készülékek több levegő megmozgatására képesek egységnyi idő alatt.

Meleglevegős hajformázó

A haj dúsításához, formázásához és volumen növeléséhez szolgáló eszközök, melyek használat közben meleg levegőt bocsájtanak ki. A különböző kiegészítő fejek, számtalan formázási lehetőséget biztosítanak számunkra. Teljesítményüktől függően akár a haj szárítására is alkalmas.

Multi hajformázó

Több hajformázási funkcióval rendelkező eszköz, mely fej része általában cserélhető. Típustól függően a végződések cseréjével hajsimításhoz, hajgöndörítéshez, hajkreppeléshez, vagy szárításhoz használhatóak. Hordozható neszesszer táskás kivitelének köszönhetően szinte bárhová magunkkal vihető.

Nanotechnológia

A speciálisan a szennyeződésmentes alkotórészecskék alkalmazására kifejlesztett technológia által az eddigiénél tisztább, tartósabb és a környezeti hatásokkal szemben ellenállóbb felületek készíthetőek. A nanotechnológiai eljárással készült Sol-Gel titán simítólapok gyártása során az alkotó részecskéit oldatba helyezik, majd ezt a SOL „előanyagot” egyéb vegyületekkel (színezők, katalizátorok, adalékok...) elegyítik és az előkészített simítófelületre fújják. Később a részecskéket vegyi reakciók segítségével polimerizálják és a létrejött GEL oldatot 200Cº-on pirolízissel stabilizálják. Az eredmény egy 60%-os kerámia tartalmú anyag, ami háromszor több részecskét tartalmaz, mint a hagyományos bevonatok.

Orr és fülszőr nyíró

A férfiak korral együtt dúsuló fül és orrszőrzetének az eltávolításához. Speciális kúp alakú fejrésze és a benne található magas fordulatszámú motor és vágókések lehetővé teszik a biztonságos használatot. Elemes kivitele és kis mérete miatt a legkisebb neszesszer táskában is elfér, könnyen szállítható.

Quartz technológia

A BaByliss Homelight villanófényes szőrtelenítő nagyon nagy teljesítményű villogó lámpával rendelkezik, a Quartz technológiának köszönhetően kivételesen hosszú működési idővel. Ez a technológia páratlan ellenállást biztosít a villogó lámpának, ezáltal nagyon hosszú ideig használható marad. Nem kell pótizzót vásárolni, a benne lévő lámpa több évig eredményesen használható a tartós, hatékony, és kevésbé költséges kezeléshez.

Szakállnyíró

Az arcszőr formázására szolgáló állítható vágáshosszal rendelkező eszköz, mely feladata nem a minél pontosabb vágás és az arc felületén történő szőrzet teljes eltávolítása, hanem annak a kiválasztott hosszúságra történő gyors vágása.

Szűkítő

A hajszárítók fújó részére felrögzíthető eltérő méretű és alakú szűkítő, mely a hajszárítóból kiáramló levegő sűrítésére, ezáltal áramlási sebességének növelésére szolgál. Szűkítő használatával a hajszárítóból kiáramló levegő koncentráltan, nagy áramlási sebességgel gyorsabb hajszárítást garantál.

Tripla hajsütővas

Egy időben több hajhullám megformázását lehetővé tevő hajsütővas, mely széles göndörítő felületének köszönhetően több hajat tudunk befogni és nagyobb felületen tudunk egy időben gyorsabban dolgozni. A nagyobb formázó felület továbbá magasabb hőmérséklet leadására is képes egységnyi idő alatt, így akár nagyobb tömegű haj is hatékonyan göndöríthető vele.

Turbó fokozat

A hajszárítók és hajnyírók esetében az extra teljesítménynöveléséhez szolgáló gomb, mely lenyomásával rövid ideig az eszköz csúcsteljesítményével dolgozhatunk.

Tourmalin technology

A Turmalin egy speciális drágakő, mely felmelegítés után természetesen bocsát ki negatív ionokat. Mivel a hajápolókban található hatóanyagok felszívódása csak negatív töltés esetén lehetséges, így a Turmalin kristályok alkalmazása a hajformázókban természetes katalizátorként segít a környezeti szennyeződések miatt pozitív töltésű haj újbóli negatívvá változtatásában.

Teljesítmény

A hajformázó eszközök formázási képességét jelölő szám, mely például a hajszárítóknál magasabb szárítási hőmérsékletet és nagyobb légsebességet, a hajsimítóknál pedig magasabb simító felületi hőfokot ezáltal pontosabb formázást garantál.

Vágásirányító

Hajnyíróknál, illetve precíziós nyíróknál alkalmazott műanyag feltét, melyet a hajnyíró vágófejére kell felhelyezni. Használatával nem csak a vágási hossz kontrollálható, hanem kiképzésének köszönhetően a hajat a kések vágóképességének, valamint a motor teljesítményének megfelelően képes a pengékhez irányítani.

Vezetékes hajnyíró

Hálózati kábellel rendelkező (nem akkumlátoros) hajnyírók, melyek a haj vágására, rövidítésére, vagy a kontúrok beállítására szolgálnak. Vágófejei titánból, kerámiából, vagy acélból készülnek a magasabb vágásteljesítmény és tartósság érdekében. Vágási hosszuk elektromosan, vagy vágásirányítókkal állítható be.

Wet and Dry funkció

A hajsimítók azon típusa, mely a törölköző-száraz haj simítására lett kifejlesztve. A nedves haj az egyenesítés során veszít ugyan hidratációjából, de korántsem annyit, mintha ugyanezt a műveletet teljesen száraz hajon végeztük volna el. Az ezzel a funkcióval ellátott eszközök maximálisan kímélik a hajat simítás közben.